Svaštara

10 činjenica o Koka Koli koje do sada niste znali!

10 činjenica o Koka Koli koje do sada niste znali!

Koka Kola (Coca Cola Co.) je svakako jedan od najprepoznatljivijih brendova na svetu. Crveno beli logo je prisutan u preko 200 zemalja širom planete, i zvanično, na svetu trenutno postoje samo dve zemlje gde se čuveni napitak ne prodaje, a to su Kuba i Severna Koreja. Od 1886. godine, kada je prodata prva “Koca”, pa sve do dana današnjeg, kompanija iz Atlante je postavila mnoge trendove, i oborila razne rekorde na američkom i globalnom tržištu.

Koliko su svi stanovnici planete, za 127 godina postojanja Koka Kole, postali zavisni od ovog bezalkoholnog napitka, i koliko su nam se poruke kompanije i njihova tržišna prisutnost, usadili u podsvest, najbolje govore interesantne činjenice koje su vremenom utkane u svaku priču o američkom gigantu.

10. 3.1% svih napitaka konzumiranih na svetu su Koka Kolini proizvodi!


Od 55 milijardi konzumacija najrazličitijih napitaka u toku jednog dana na planeti (ne računajući vodu), 1.7 milijardi su Koka Kolini proizvodi!

9. Koka Kola proizvodi više hiljada različitih napitaka!


Koka Kolin portfolio broji više od 3.500 različitih napitaka, od gaziranih sokova do energetskih pića. Ukoliko biste svaki dan pili po jedan različit napitak, bilo bi vam potrebno više od devet godina da ih probate sve!

8. Prihod kompanije pozicionira je kao 84. najjaču ekonomiju sveta


Koka Kolin prihod od 35 milijardi dolara, pozicionira kompaniju iz Atlante kao 84. najjaču ekonomiju sveta, tik ispred Kosta Rike.

7. Brend Koka Kola je procenjen na 74 milijarde dolara!


Koka Kolin brend je procenjen na neverovatnih 74 milijarde dolara, dok, primera radi, Badvajzerov, Starbaksov i Red Bulov brend objedinjeno vrede oko 50 milijardi!

6. Koliko je Koka Kole do sada proizvedeno?


Za 127 godina postojanja, zaista mnogo. Ukoliko biste svaku proizvedenu kap Koka Kole smestili u male bočice od 0,25l, i poređali ih jednu do druge, one bi se prostirale do meseca i nazad čitavih 2.500 puta!

5. Najprepoznatljiviji termin na svetu


Prema izjavama zvaničnika same kompanije, a koristeći se i čistom logikom, 94% svetskog stanovništva prepoznaje “Kocin” crveno beli logo. Navodi se, takođe, da je i termin “Koka Kola” drugi najrazumljiviji na svetu, odmah posle “ok”!

4. Koliko često pijemo Koka Kolu?


Ovo je svakako individualna stvar, ali ako gledamo svetski prosek, svaka odrasla osoba popije neki od Koka Kolinih proizvoda na svaka četiri dana.

3. Da li je Koka Koli neophodna reklama?


Apsolutno! Zato i ne čudi podatak da je 2010. godine, kompanija potrošila više novca na reklamiranje nego Majkrosoft i Epl zajedno. Kompanijski budžet za pomenutu godinu je iznosio 2.9 milijardi dolara!

2. Koja nacija pije najviše Koka Kole?


Nezvanično, Meksikanci. Prosečan Meksikanac popije u proseku 665 serviranja bilo kog Koka Kolinog proizvoda u toku jedne godine. To je više nego prosečan amerikanac (399), britanac (202), kinez (32) i indijac (9) zajedno!

1. Koliko dugo je “Koca” bila jedini kompanijski napitak?


Veoma dugo. Dok nije dobila konkurenciju u vidu drugih napitaka poput Fante, Sprite-a i drugih, Koka Kola je čitavih 75 godina bila jedini kompanijski proizvod!

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.